Стъклопакети

Стъклопакетът е 80-90 % от площта на дограмата. Състои се от две или повече стъкла, разположени на разстояние едно от друго посредством алуминиеви дистанционери. В тях са вложени различни по вид молекулярни изсушители, чрез които се предотвратява изпотяването на стъклото. Стъклопакетът за дограма е херметизиран по периферията с полимерни материали. Пространството между стъклата може да се запълни със сух въздух или с инертен газ (използва се предимно аргон), който да повиши степента на изолация. Така се образува херметично пространство в дограмата, което напълно изключва възможността за попадане в него на замърсен въздух или влага. По тази причина стъклопакетът има дълги години живот, осигурява повишена топло- и шумоизолация, взломоустойчивост.

Остъкляването трябва да гарантира голяма степен на топлоизолация, която се определя чрез коефициента на топлопреминаване на стъклопакета (Ug). Колкото е по-нисък Ug, толкова е по-добра топлоизолацията. Целта е минимизиране на топлинните загуби.

Съществуват много видове стъкла, с които могат да се постигнат различни комбинации при влагането им в стъклопакетите за дограми.

Някои видове стъкла:

Прозрачни флоатни (плоски)

Най-разпространеният вид стъкло. Пропуска най-много светлина. Може да е с различна дебелина от 2 мм. до 10 мм. Най-често използваната дебелина в стъклопакет е 4 мм. За увеличаване на звукоизолацията се използват стъкла с дебелина 5 мм. или 6 мм.

Ниско-емисионни (К)

Висококачествени флоатни стъкла, от едната страна на които е нанесен тънък метален слой. Предимствата на тези стъкла се изразяват в подобряване на топлоизолацията и снижаване разходите за отопление. Подходящи са за помещения със северно и източно изложение.

Всесезонни (4 сезона)

Иновативно, плоско, енергоспестяващо стъкло. Специалното му покритие е от сребърни сплави, които намаляват коефициента на топлопреминаване. През зимата задържа топлинната енергия, а през лятото отразява слънчевите лъчи. Подходящо е за помещения с южно и западно изложение.

Обемно оцветени

В състава на стъклото се включват метални йони, които го оцветяват в следните цветове – синьо, зелено, кафяво, сиво. Обемно оцветеното стъкло е слънцезащитно.

Отражателни (стопсол)

Върху едната повърхност на стъклото е нанесен специален слой метални оксиди, който отразява слънчевите лъчи и в същото време оцветява стъклото в следните цветове – бяло, синьо, зелено, кафяво, сиво. Видимостта на тези стъкла е от по-тъмната към по-осветената част, т.е. през деня отвън навътре не се вижда нищо, а вечер при осветено помещение се вижда отвътре навън.

Орнаментни (фигурални)

Със специална обработка се получават различни орнаменти по повърхността на стъклата. Задари обработката тези стъкла са доста крехки.

Матирани

Имат млечно бял цвят. Подходящи са за вътрешни врати на помещения, преградни стени, душ кабини.

Огледала

Нанася се специален слой от едната страна на стъклото и по този начин се получава отражателен ефект. Използват се за врати на бани и тоалетни, за интериорни решения.

Триплекс

Многопластови стъкла, залепени със специална смола. Безопасно е при счупване. Има висока степен на шумоизолация.

Армирани

При производството в структурата му се поставя тел като мрежа и се увеличава удароустойчивостта му.

Закалени

Закаляването на стъклото става чрез нагряване до температура, близка до тази на топене, след което се извършва рязко охлаждане. Благодарение на тази обработка се увеличава якостта на стъклото, устойчивостта му на топлинни влияния и удар. Безопасно при счупване.

И други видове стъкла.